punk provocateur

Vänster

Cykelhippie

nazibeatles

nollad


gunnar

Det är dags för den svenska vänstern att bli skärskådad från insidan och vem är bättre lämpad att göra det än Gunnar Krantz? I sin ungdom gick han med i den lokala avdelningen av Kommunistisk ungdom och i originalpocketen "Vänster vänster" får vi följa hans vedermödor i frontlinjen.

Gunnar Krantz fortsätter att berätta om sin egen uppväxt i "Cykelhippie". Det är sent 70-tal och Gunnar befinner sig tillsammans med sina kompisar på en vild tågluffarresa ute i Europa. De har ännu inte fyllt 18 och det är mycket som är förbjudet och lockande.

"Cykelhippie" är en fristående fortsättning på 1998 års uppmärksammade bok "Nazibeatles", och liksom föregångaren inbjuder den till många igenkännande ögonblick och skratt. Säkerligen väcker den minnen till liv om pinsamheter som man helst hade glömt också.

"Vi var dom enda som flyttade dit. Jag var den ende på skolan som inte pratade skånska. Skolan var liten. Med två klasser i varje klassrum. Först hade vi en religiös tant som bara pratade om Jesus och Israel. Sen i trean och fyran hade vi en elak tant som slogs och delade ut straffarbete. Sen i fyran och femman hade vi en folkpartist, som var byns kung. Jag var alltid bäst i klassen, men det var inte så svårt. Jag insåg tidigt att jag måste va ett geni. Allt var så lätt. Det förklarade också varför jag var så utstött."

Utdrag ur Gunnar Krantz efterord till »Nazibeatles och andra berättelser«.

"Jag var så trött på att bara berätta om händelser ur det förflutna. Jag ville göra något som verkligen handlade om nuet. Frågan var bara hur jag skulle fånga det. Jag valde ut en vecka under min arbetslösa sommartillvaro. Dokumenterade den noga och resultatet blev "NOLLAD" En serie som egentligen inte handlar om nånting. och kanske just därför fick extra mycket uppmärksamhet. Faktiskt också den av mina serier som provocerat mest, trots att det till skillnad från till exempel Superangst och "1981" inte händer mer spektakulära saker än att man går på krogen och spelar flipper."

Gunnar Krantz om »Nollad«


Gunnar Krantz driver ett projekt på Internet om konst och serier som heter www.seriekonst.net. Han är också lärare pĀ Serietecknarskolan i MalmöMöllevångstorget i Malmö. 
Av Gunnar Krantz på Optimal press
RefleXerier Utställningskatalog 1994 (ant.)
Nollad 1995
Allt för konsten 1998 (ant.)
Avtryck 1998 (cd-rom)
Nazibeatles 1998
Konsthögskolan på nätet? 1999
Allt för konsten 2 2000 (ant.)
Fanzineindex 2001
Allt för konsten 3 2002 (ant.)
Cykelhippie 2003
Vänster vänster 2004
Allt för konsten 5 (ant.) 2004
Punk provocateur 2005
Seriemagi - en handledning 2005

Gunnar Krantz index.

Länkar
Konstarenan/Bryt tystnaden
www.seriekonst.net